„Każda podróż ma znaczenie” – to projekt, który nie tylko promuje elektromobilność, ale także uczy. Uczy, jak być zeroemisyjnym i pokazuje, że już teraz jest to możliwe. W nowej serii globtroterskich filmów Karol Okrasa – legendarny polski kucharz, restaurator oraz miłośnik historii, wyrusza samochodem elektrycznym w najpiękniejsze zakątki Polski odwiedzając po drodze miejsca, które warto znać i odwiedzać. Kolejnym przystankiem na jego trasie jest Podlasie.
Karol Okrasa, legendarny polski szef kuchni i restaurator, słynie nie tylko z genialnych i niepowtarzalnych dań. To również miłośnik historii oraz ekologii. W nowej serii filmów pokazuje, że pasja, historia i ekologia mogą iść ze sobą w parze. Dlatego w najpiękniejsze zakątki kraju wybrał się samochodem elektrycznym.
W tym odcinku serii Karol odwiedza Podlasie. Jego przygoda zaczyna się od miejscowości Husinka. To niewielka wioska położona w malowniczej dolinie przepływającej nieopodal rzeki Krzny. W budynku starej szkoły znajduje się Dom Pracy Twórczej Bożeny i Janusza Maksymiuków. Pani Bożena stworzyła sieć pracowni ginących zawodów, a w 2013 r. założyła Fundację Nadbużański Uniwersytet Ludowy. To właśnie tam opowiedziana jest historia zanikających zawodów, malarstwa, szkolnych rytuałów oraz pokazane są perebory. Tłem tych niezwykłych opowieści jest wątek ekologiczny. Karol dowiaduje się m.in. od Pani Bożeny i Pana Janusza, jakie są korzyści z posiadania własnej instalacji fotowoltaicznej.
Droga do kolejnej lokalizacji, to idealny moment by zmienić na chwilę temat i porozmawiać o elektromobilności. Wraz z Panią Bożeną Maksymiuk z Husinki dyskutowali o zaletach samochodów elektrycznych i korzyściach z jego eksploatacji.
Następnym przystankiem jest miejscowość Perkowice. Tam gospodynie z koła gospodyń wiejskich pojawiają się na jarmarkach, festynach i targach rękodzieł organizowanych w powiecie bialskim czy na pokazach kulinarnych dla zagranicznych gości. Karol poznaje tajniki ich popisowych dań, do których należą m.in. zupa z dyni, kulebiak (ciasto drożdżowe faszerowane mięsem mielonym i kaszą jaglaną), pierogi perkowickie oraz napój żniwny (oparty na mieszance miodu, rabarbaru i mięty).
Trzecim miejscem, które odwiedza Karol, to dwór w miejscowości Borsuki. To staropolski majątek ziemski nad Bugiem, który jako hotel spełnia wyjątkowe zadanie. W jego murach goście zapominają o troskach codziennego życia i oddają się jego magii. Szczególne znaczenie przywiązują do kulinarnej strony wypoczynku, dzięki czemu na stołach zawsze znajdziemy pyszne domowe jedzenie oraz znakomite napitki. Wiele wyrobów, takich jak: chleby, wędliny czy nalewki, zostały własnoręcznie przygotowane przez samych gospodarzy. O tradycji, wyjątkowości tego miejsca, Karol rozmawia ze Zbyszkiem i Elą Aftaruk – właścicielami malowniczego dworku położonego w pograniczu województw lubelskiego i podlaskiego, a o kulinarnych smakołykach z szefem kuchni – Agatą Wojda.
Podróż po urokliwych zakątkach Podlasia zapada w pamięć. Zapraszamy do przeżycia tej wspólnej przygody z Karolem Okrasą i jego gośćmi, którzy pokazują piękno, które skrywa ten region, nie tylko przed ekranami, ale również na żywo. Pod poniższym linkiem znajduje się mapa trasy jaką pokonał Karol samochodem elektrycznym. To pokazuje, że zeroemisyjne podróżowanie jest możliwe, a każda podróż ma znaczenie!
„Każda podróż ma znaczenie” to ogólnopolska kampania edukacyjna, realizowana we współpracy z NFOŚiGW, której celem jest podniesienie wiedzy oraz świadomości społecznej Polaków w zakresie elektromobilności, a w efekcie kształtowanie postaw ekologicznych u jak największej liczby osób. Projekt realizowany jest przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych.
Niniejszy artykuł został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych.
TRASA:
Źródło: na podstawie PSPA